Bejárati Biztonsági Ajtó

Tűzálló ajtó

Az ember alapszükséglete a biztonság. Mindig is fontos volt, hogy védjük családunk, magunk és otthonunk biztonságát. De mitől is tartottunk? Kezdetben a vadállatoktól, amelyek még ma sem tűntek el, rablók formájában betörik az ajtónkat. Aztán féltünk az esőtől, a villámlástól és nem utolsó sorban a tűztől, ami napjainkban is nagyobb károkat okoz, mint a betörések. Tűzvédelmi szempontból egy lépcsőházi tűznek az ajtó az egyik legkritikusabb pontja a lakásnak, de ma már erre is van hatékony megoldás: a tűzálló ajtó.

A tűz elleni védelem az Európai Unióba való csatlakozásunk után kiemelkedő lett, így az épületszerkezeteknek, építőanyagoknak és építési termékeknek, ide értve a bejárati tűzgátló ajtókat meg kell felelni az Európai tűzvédelmi szabványoknak is. Nem elég csak a biztosítás megkötése, számos területen megkövetelik az ilyen fajtájú biztonsági intézkedéseket. Nem csak az otthonában, de számos ipari és kereskedelmi területeken szolgál biztonságos térválasztásra. Zárt állapotban képes minimalizálni, a megadott idő alatt okozott veszteségeket.

Tűzgátló ajtó: ajtószerkezet, amely beépítve, csukott állapotban a tűznek az általa elválasztott térrész egyik oldaláról a másik oldalára való átterjedését meghatározott mértékben gátolja (előírt időtartamig megakadályozza).

Füstgátló ajtó: ajtószerkezet, amely beépítve, csukott állapotban füstnek és a tűz esetén képződő toxikus gázoknak az általa elválasztott térrész egyik oldalától a másik oldalára való átterjedését meghatározott mértékben korlátozza.

AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK TŰZÁLLÓSÁGI TELJESÍTMÉNY JELLEMZŐI

A tűzálló ajtó olyan acél, gipsz és vermikulit anyagok összességéből áll, ami megakadályozza, hogy a tűz a külső, veszélyeztetett területről az ajtón túl, a védett területre kerüljön. Bizonyos időintervallumon belül (amit az ajtó típusa határozza meg), távol tartja a tűzet, lehetőséget adva a menekülésre illetve az értékek mentésére. A tűzálló ajtók csukott állapotban 30-240 percig képesek megakadályozni a tűz átterjedését. Az időtartamot meghatározó tényezők az integritás és a szigetelés, vagyis, hogy az ajtó mennyi ideig képes szilárd maradni, és mennyi ideig képes tartani az alacsony hőmérsékletet.

Az épületszerkezetek tűzállósági teljesítményét szabványos laboratóriumi vizsgálatokkal, vagy a méretezési műszaki specifikációban (Eurocode szabványsorozatban) található számítási módszerek alkalmazásával kell meghatározni.

Fentieknek megfelelően a jelölések, jelmagyarázat

E - integritás:
az épületszerkezetnek egy elválasztó funkcióval rendelkező olyan képessége, hogy tűznek az egyik oldalán történő kitétel szemben ellenáll anélkül, hogy a tűz a lángok vagy a forró gázok átjutása következtében átterjedne a másik oldalra, s azok vagy a ki nem tett felületen vagy, a felülettel szomszédos bármely anyagon gyulladást okozhatnának.
I - szigetelés:
az épületszerkezet azon képessége, hogy ellenáll a csak egyik oldalon bekövetkező tűzkitételnek anélkül, hogy szignifikáns hőátadás eredményeként a tűz átjutása bekövetkezne a kitett felületről a ki nem tett felületre.
S - füstáteresztés:
épületszerkezetek azon képessége, hogy csökkentik, vagy eliminálják a gázok vagy a füst átjutását az épületszerkezet egyik oldaláról a másikra

Tűzálló ajtók, ablakok, zsaluk tűzgátlósági osztályzása

Teljesítmény jelölése Osztályozási időtartam változatok, amelyek a tűzgátlási időtartam szerint sorolja tűzvédelmi osztályokba a tűzgátló nyílászárókat

  • E 15; 20; 30; 45; 60; 90; 120; 180; 240
  • EI (EI1; EI2) 15; 20; 30; 45; 60; 90; 120; 180; 240
  • EW 20; 30; 60

Füstgátló ajtók, zsaluk

Teljesítmény jelölése

Sa
- szobahőmérsékleten igazolt füstzáró képesség
Sm
- közepes hőmérsékleten igazolt füstzáró képesség

Cégünk által forgalmazott GERDA-APX3010, GERDA-A1PX3010 fokozottan betörés és tűzálló ajtóink azon felül, hogy megfelelnek az épületszerkezetek tűzállósági követelményeknek (Tűzvédelem - EI230 - EN 13501-2:2005), biztonsági bejárati ajtóként (Betörésvédelem - C - AT-15-4274/2008 ; -3- PN- ENV 1627:2006) is megállják a helyűket. A GERDA-APX3010D, GERDA-A1PX3010D fokozottan betörés, tűz és füstálló típusú ajtónk a tűzvédelmen és betörésvédelmen felül fűstgátló (Füstáteresztés - Sa, Sm - PN- EN 13501-2:2005) minősítéssel is rendelkezik.

Az ingatlan biztonságát garantáló Gerda AP3010/APX3010D ajtók fő jellemzői:

  • 2 db 1,25 mm vastag acél ajtólap.
  • Kiváló minőségű, nemesacélból készült belső rudazat különleges rögzítő rendszerrel, ami lehetővé teszi a rudazat elfordulását, ha megkísérlik annak átvágását.
  • EN 12209 7. osztályú tanúsítással rendelkező Gerda ZW3000ZP központi zár. A zár retesszel és 3 reteszzárral rendelkezik, amelyek 12 mm átmérőjű, rozsdamentes acélból készültek és a zár alatt találhatók. A ZW3000ZP zár két másodzárat is működtet, amelyek az ajtó felső és alsó részén találha¬tók. Mindkettő 2 reteszzárral rendelkezik, amelyek erőssége megegyezik a ZW3000ZP záróreteszekével. A zár EI30-as tűzállóságú ajtókhoz való hasz¬nálatra is tanúsítva van.
  • A kilincs fölött elhelyezett Gerda ZW550 másodzár is az EN 12209 7-es osztályba tartozik. A mindennapi, könnyű zárás-nyitás érdekében a zárást gombbal ellátott europrofil cilinderrel szereltük fel.
  • Erős, fix acél reteszek, melyek védik az ajtót a felfeszítés ellen.
  • Összesen 10 nemesacél retesz, egyenként 12 mm vastag tartja a keretet a zár oldalon és 3 pántoldali retesz teszi az ajtót erőssé. Az egyes reteszek több mint 1000 kg teherbírásúak!

Csak azért mert biztonságos nem kell, hogy csúnya legyen. Ennek megfelelően az általunk forgalmazott biztonsági tűz és füstálló ajtóink széles színválasztékban, igényes kivitelben kaphatóak. A Gerda APX3010 / APX3010D ajtók a panelajtó család tagjai. Az ajtó külső ele¬mei fa (MDF) panelek. A paneleket faerezésű, kiváló minőségű PVC borítással látjuk el, ami természetes fa hatást biztosít, karbantartás mentesen. A fóliák karcállók, lemoshatók, semmilyen tartósítást nem igényelnek. A PRESTIGE kol¬lekcióhoz tartozó, természetes fa borítású APX ajtókat igényes, egyedi bejárati ajtóra vágyó vásárlóknak ajánljuk.

Egyéb tűzállósági szempontok:

Fontos a tűzálló ajtók hatékonysága szempontjából, hogy mindig csukva legyenek, vagy ha ez nem lehetséges, akkor önzáródást biztosító kellékek legyenek felszerelve, mint amilyen a pánt vagy hidraulikus ajtócsukó. Felszerelhető egy elektronikus tűzrendszer, ami ha tüzet érzékel, az ajtón levő elektromágnese és hidraulikus ajtócsukó segítségével becsukja az ajtót.

Összefoglalva a tűzálló ajtók kemény szerkezetét, tetszetős külső fedi, amelyek képesek automatikusan becsukódni, és a tűzet távol tartani meghatározott időtartamon belül. Kipróbált technika, ami olyan embereknek szól, akik előre gondolkodnak, és hajlandóak óvintézkedéseket meghozni, hogy megóvják családjuk és maguk egészségét, illetve a számukra fontos értékeket, legyen az otthon vagy a munkában. Mert a tűzálló ajtóknak köszönhetően egy ősi félelmünktől szabadultunk meg, leigázva a tüzet.